STUDIJA: COVID-19 RIZIK U KONCERTNIM DVORANAMA JE NIZAK DO VRLO NIZAK

Covid-19 rizik u koncertnim dvoranama je nizak do vrlo nizak
READING TIME: 3 MINUTES

 

Prema provedenoj njemačkoj studiji, koncerti u zatvorenim prostorima predstavljaju "nizak do vrlo nizak" rizik kod posjetitelja koji poštuju i pridržavaju se mjera za sprečavanje širenja Covid-19.

Eksperiment, koji je dio projekta nazvanog Restart-19, a proveo ga je Sveučilišni medicinski centar na Sveučilištu Martin Luther u njemačkom gradu Halle, pokazao je da je prijenos "nizak" sve dok posjetitelji slijede preporuke vezane uz higijenske postupke, a uz to se striktno osigurava ograničenje kapaciteta te održava dobra ventilacija.

U kolovozu 2020. g. više od 1.400 posjetitelja koncerta u Njemačkoj angažirano je da prisustvuje koncertu Tima Bendzeka u Leipzigu, a svi su bili opremljeni maskama, uređajima za praćenje koji prenose signal u intervalima od pet sekundi te bocama s fluorescentnim dezinficijensom. Svi dobrovoljci također su prethodno testirani na COVID-19, a prije ulaska u dvoranu izmjerena im je i temperatura.

Dr. Stefan Moritz sa Sveučilišnog medicinskog centra Halle, koji je vodio istraživanje, rekao je: Rezultati su u skladu s našom hipotezom da kontakti koji se dogode na nekom događaju ne uključuju sve sudionike, već su parcijalni. Stoga bi se događaji pod određenim uvjetima mogli odvijati i tijekom pandemije Covid-19. Najvažnije otkriće za nas bilo je razumijevanje koliko je presudno imati dobru tehnologiju ventilacije. To je naime ključno za smanjenje rizika od zaraze.

Nalazi o ventilaciji, za koju je utvrđeno da je presudan čimbenik u ograničavanju prijenosa COVID-19, rezultat su izvedenih simulacija protoka zraka provedenih u suradnji s inženjerskom tvrtkom. Dr. Moritz objasnio je: U suradnji s partnerskom inženjerskom tvrtkom, čitavu Arenu Quarterback Immobilien pretvorili smo u virtualni računalni model i podijelili je u male kocke. Zatim smo pomoću tog modela simulirali kako različiti scenariji ventilacije utječu na raspodjelu čestica aerosola.

Od koncertne dvorane u Leipzigu s kapacitetom 12.000 mjesta, u kojoj se odvijao eksperiment, zatraženo je da modelira tri različita scenarija s promjenama broja ulaznih točaka i kapaciteta. Prema prvom scenariju dobrovoljci su ulazili u dvoranu kroz dvoja glavna vrata prije nego što su zauzeli svoja mjesta, dok su prema drugom, optimiziranom scenariju, ulazili kroz osam ulaza kako bi se tako smanjio kontakt, a svako drugo mjesto na tribinama bilo je blokirano. Prema trećem scenariju samo je 2.000 gledatelja smjelo ući u dvoranu, a smjestili su se na 1,5 m udaljenosti jedan od drugog.

Dr. Michael Gekle, dekan Medicinskog fakulteta u Halleu, rekao je: Koncept projekta bio je uvjerljiv i željeli bismo zahvaliti svim sudionicima koji su u njemu sudjelovali. Oni su generirali podatke koje možemo koristiti za donošenje političkih odluka utemeljenih na znanosti. Oni su generirali podatke koji će koristiti i drugima diljem Njemačke, pa čak i širom svijeta koji bi željeli nastaviti odlaziti na zatvorene koncerte ili sportske utakmice.

Ministar znanosti, profesor dr. Armin Willingmann, dodao je: Pandemija Covid-19 trenutno se pojačava u cijeloj Njemačkoj. Ova stvarnost čini ono što naučimo iz „RESTART-19“ još vrjednijim. Industrija priredbi i događaja mora biti opremljena znanjem i strategijama koje su joj potrebne kako bi mogla odgovorno organizirati koncerte, festivale i sajmove unatoč pandemiji.

Izvor: The Ticketing Business
Preveo: Zoran Bistrički