ONLINE SERVISI LIVE STREAM I VIDEO ON DEMAND (VOD) INTEGRIRANI SU U DIGITALNU PLATFORMU MOJEKARTE

Višnjik, Zadar
READING TIME: 3 MINUTES

 

Kao već bezbroj puta u minulim godinama i desetljećima, ekipi Mojekarte ponovno je uspjelo napraviti korak više od konkurencije na lokalnome tržištu. Uspomena na jesenske mjesece 2020. godine, kada se na regionalnom tržištu i to doslovno preko noći pojavilo nekoliko rješenja za online praćenje predstava, još je svježa. Na žalost, organizatori evenata, ali i publika brzo su došli do spoznaje da ta rješenja nisu bila niti dovoljno dobro osmišljena niti kvalitetno izvedena. Slaba podrška dodatno je zakomplicirala stvari, a posljedica je bilo nezadovoljstvo, razočaranje te učestale reklamacije i zahtjevi za povrat novca za kupljene ulaznice.

Platformi Mojekarte treba, prije svega zbog njezine složenosti, više vremena za sistemsku integraciju novih rješenja pa u jesen 2020. godine još uvijek nije nudila LIVE Streaming i Video on demand usluge. Naime, razvojna ekipa Mojekarte nije zagovornik brzih i polovičnih rješenja već traži cjelovita, trajna i sustavna rješenja.

Kao prvi test ponudili smo LIVE i VOD online usluge na autonomnoj platformi live.mojekarte.si. Na temelju tog iskustva uvjerili smo se da kupce zbunjuje i stvara im probleme ako kupuju ulaznice na jednoj platformi, dok se za gledanje eventa moraju prijaviti na drugu platformu. Takvo je rješenje jako daleko od onoga što zovemo dobrim korisničkim iskustvom.

Na temelju spomenutih spoznaja, usluge LIVE i VOD potpuno smo integrirali u platformu Mojekarte te tako publici omogućili da kupnju ulaznica i gledanje predstave obavi na istoj platformi. Integrirano rješenje pokazalo se kao puni pogodak i publika ga je odlično prihvatila. Bilo je samo još pitanje vremena kad će neka od ustanova željeti integrirati LIVE i VOD usluge u svoju kastomiziranu internetsku online trgovinu koja koristi digitalnu tehnologiju Mojekarte.

LIVE i VOD usluge prvi je na svoje internetske stranice integrirao Cankarjev dom u Ljubljani, a nadgradnju svoje internetske trgovine iskoristio je i za pokretanje online prodaje artikala. Dobre prakse privlače pažnju pa je taj primjer, sa samo malim vremenskim odmakom, slijedilo Slovensko narodno kazalište u Mariboru. Dva uspješno završena projekta integracije dovoljna su za stjecanje iskustva i oblikovanje dobre prakse pa od sada svi koji već koriste kastomizirane internetske trgovine na tehnologiji Mojekarte mogu u iste integrirati online usluge LIVE i VOD.

Gledajući iz specifičnog stajališta, integracija online servisa LIVE i VOD otvara neke nove izazove, ali i prilike. Iste nisu tako očite pa ih je možda malo teže prepoznati, no to nikako ne znači da one ne postoje. Upitajmo se, zašto ne bi kulturne ustanove ponudile svoj program i u online obliku ustanovama poput: vrtića, škola, lječilišta, staračkim domovima i drugima. O takvim se stvarima u normalnim vremenima nije razmišljalo. Za tako nešto nije bilo nikakve potrebe. Kako se epidemiji Covid-19 (još) ne nazire kraj, zaključimo ovaj članak sa sljedećim razmišljanjem. Bez ikakve dvojbe, u ovim zahtjevnim okolnostima kultura ima potrebu pronaći put do ljudi, kad već ljudi zbog restriktivnih mjera ne mogu do nje. Za sada izgleda da će takvo stanje još potrajati. Unatoč tome da se i najkvalitetniji LIVE prijenos ne može na bilo koji način usporediti ni s odlaskom u kazalište ili na koncert ni s gledanjem eventa uživo, online opcija još uvijek je bolje rješenje od dugotrajne i nedobrovoljne kulturne apstinencije.

 

Rijeka, ožujak 2021. godine.
Zoran Bistrički, savjetnik za e-poslovanje